Thermal Nesvady - termálne kúpalisko
Blog

Všetko, čo potrebujete na kempovanie v chladnom počasí



18. 01. 2024

Všetko, čo potrebujete na kempovanie v chladnom počasí

Keď sa povie kempovanie, väčšina ľudí si predstaví pokojné teplé letné večery pri ohni. Ak však patríte k tým odvážnejším, v prírode môžete spať aj počas zimných mesiacov. Aby ste ale vaše dobrodružstvo prežili v zdraví a bez zbytočných komplikácií, mali by ste sa vopred dobre pripraviť.

Aká výbava by vám nemala chýbať pri kempovaní v zime a čomu venovať špeciálnu pozornosť? Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších tipov z praxe.

Základom je vhodné miesto na kempovanie

Počas teplých letných dní je viac-menej jedno, kde si rozložíte svoj stan. Samozrejme, za predpokladu, že na danom mieste je povolené kempovanie. Dobrou voľbou sú verejné kempy, kde býva k dispozícii pitná voda a hygienické zariadenia. Hlavne v zime by ste mali výberu vhodnej plochy venovať trochu viac pozornosti.

Ak si stan rozložíte na väčšom otvorenom priestranstve, kde fúka vietor, vnútri budete mať veľkú zimu. Uprednostnite preto miesta, ktoré sú dobre chránené pred poveternostnými vplyvmi – napríklad v blízkosti väčšej skaly alebo pri stromoch.

Nezabúdajte: Keď si budete rozkladať stan pod stromami alebo pri skalách, všimnite si, či vás náhodou nebude ohrozovať padanie veľkých kusov mokrého snehu, prípadne ľadových kvapľov.

Zaobstarajte si kvalitný stan

Pred kempovaním počas zimy sa uistite, že váš stan je navrhnutý do nízkych teplôt. Mal by mať aspoň dvojvrstvový plášť, ktorý dobre odoláva vetru a vode. Taktiež je dôležité, aby jeho konštrukcia zvládala veľké nápory vetra a nedošlo k jej zlomeniu alebo výraznému ohýbaniu.

Pri kúpe stanu si všímajte hlavne hodnotu vodného stĺpca, ktorá hovorí o tom, ako dobre dokáže odolávať vode. V ideálnom prípade by mala byť na úrovni aspoň 3500 mm.

Praktický tip: Zipsy ošetrite kvalitným impregnačným prípravkom, aby dobre tesnili a nedochádzalo ku kvapkaniu vody do stanu.

Zdrojom chladu je zem

Môžete si kúpiť aj ten najlepší stan na svete, ale keď nebudete mať dobrú izoláciu od chladnej zeme, v noci vám bude zima. Práve preto zainvestujte do kvalitnej karimatky pod spací vak.

Najjednoduchšie penové karimatky sú na leto fajn, no v zime vás pred chladom od zeme veľmi neochránia. Uprednostnite preto odolné nafukovacie verzie, ktoré sú síce drahšie, ale majú lepšie tepelno-izolačné vlastnosti. Nehovoriac o tom, že sa na nich pohodlnejšie spí.

Spací vak musí zvládať hlboké mrazy

Predajcovia spacích vakov ako je Sportisimo štandardne uvádzajú, do akých teplôt sú jednotlivé typy určené. Ideálnou voľbou sú zimné spacáky, ktoré sú navrhnuté tak, aby odolávali aj teplotám hlboko pod nulou. Radšej si kúpte model stavaný do väčších mrazov, aké reálne očakávate. Napríklad, ak predpokladáte, že najnižšie nočné teploty budú -10 °C, zaobstarajte si spací vak do -18 °C.

Nepodceňujte kvalitné oblečenie

Keď zanedbáte starostlivý výber oblečenia, počas dňa kompletne premoknete a v stane sa následne nebudete mať do čoho prezliecť, nepomôže vám ani ten najlepší spací vak. Chýbať by vám nemali hlavne nasledovné základné kúsky:

  • termo-oblečenie,
  • teplé športové ponožky,
  • nepremokavé topánky s dobrou izoláciou voči chladu a kvalitnou podrážkou,
  • pláštenka odolná voči vetru a vode,
  • vlnená čiapka,
  • teplá bunda,
  • nepremokavé nohavice,
  • rukavice.

Nezabúdajte: Oblečte si vždy aspoň 3 vrstvy oblečenia a podľa potreby si ich vyzliekajte, aby ste sa pri aktivitách počas dňa nadmerne nespotili. Zároveň sa však stále udržiavajte v teple. Pre istotu majte zbalených viac náhradných kúskov – nikdy neviete, kedy ich budete potrebovať.

Tip: Potrebujete nové vybavenie na kempovanie? So širokým výberom akciových ponúk Vám pomôžeme tu.

Niekoľko praktických tipov, na čo si dávať pozor

Pri kempovaní počas chladných dní nezabúdajte na nasledovné základné pravidlá:

Spite v oblečení

Do spacieho vaku choďte v hrubých ponožkách, čiapke, rukaviciach a vhodnom teplom oblečení. A to aj v prípade, že je stan navrhnutý do tuhých mrazov. Zvážte tiež masku na tvár, aby ste nedýchli chladný vzduch. Predtým, ako vleziete do spacáku, sa trochu zahrejte. Dajte si niekoľko drepov a klikov, nech sa dobre prekrvia všetky časti vášho tela.

Zapamätajte si: V spacom vaku si ľahnite tak, aby ste si do neho nedýchali. Vyhnete sa tak riziku, že vodné pary z vášho dychu budú kondenzovať a zamŕzať na jeho stenách.

Zahrievajte sa jedlom a nápojmi

Majte so sebou kvalitné termosky, ktoré udržia teplotu horúceho nápoja čo najdlhšie. Pripravujte si čaje alebo teplé instantné kaše. Jedlá a nápoje vás dokážu dobre zahriať zvnútra, takže vám nebude taká zima. Vyhýbajte sa konzumácii alkoholu. Ten vás síce pocitovo zahreje, no v skutočnosti spôsobí, že z vášho organizmu bude unikať viac tepla. Rozťahuje totiž cievy.

Kempovanie - kotlík na ohni

Rada odborníka: Keď si budete kupovať plynovú fľašu na ohrievanie jedál a nápojov, uprednostnite verziu, ktorá obsahuje iba propán. Bután sa pri veľmi nízkych teplotách dobre neodparuje.

Správne skladovanie elektroniky a potravín

Jedlá, ktoré budete chcieť jesť na ďalší deň, si dajte na noc do spacieho vaku, aby úplne nezamrzli. To isté platí o nápojoch. Špeciálnu pozornosť venujte tiež elektronike. Powerbanky a batérie v čelovkách, smartfónoch či iných elektronických zariadeniach sa pri veľmi nízkych teplotách rýchlejšie vybíjajú a opotrebovávajú. Našťastie, existuje niekoľko tipov a trikov, ako ich chrániť pred chladom. Vo všeobecnosti sa ich snažte skladovať na dobre izolovanom mieste – v ideálnom prípade priamo v spacom vaku alebo vo vrecku, kde budú ohrievané vaším telesným teplom.