Áčko - hotelový textil
Blog

Ako predísť zdravotným problémom na dovolenke?



03. 08. 2023

Ako predísť zdravotným problémom na dovolenke?

Každý z nás túži po tom, aby jeho dovolenka bola časom bezstarostného odpočinku, dobrodružstva a objavovania nových kultúr a miest. Avšak aj napriek tejto túžbe sa často stretávame so zdravotnými problémami, ktoré môžu našu dovolenkovú idylku narušiť. Či už je to popálenie od slnka, dehydratácia, bolesť zuba alebo svalové kŕče, bývajú to nepríjemné súčasti našich cestovateľských skúseností.

Tento článok vás oboznámi s niekoľkými tipmi, ako sa vyhnúť najbežnejším zdravotným problémom na dovolenke. Predstavíme vám, prečo by ste mali pred odchodom na dovolenku navštíviť zubára, ako sa efektívne chrániť pred slnkom a dôvod, prečo je tak dôležité udržiavať hydratáciu a dostatočný príjem horčíka.

Príprava a preventívne opatrenia sú kľúčom k tomu, aby sme mohli vychutnať si naše dovolenkové chvíle bez zbytočných komplikácií.

Horčík pomôže v náročné dni

Horčík je jeden z najdôležitejších minerálov v ľudskom tele a jeho nedostatok môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov. Počas dovolenky, najmä pri aktívnych formách odpočinku ako je turistika, dochádza k zvýšenému výdaju horčíka. Fyzická aktivita, ale aj stres a horúce počasie, zvyšujú spotrebu horčíka v tele.

Horčík je zároveň účinným prostriedkom na predchádzanie svalovým kŕčom a únavy. Pri nadmernom fyzickom výkone sú svalové kŕče častým problémom. Horčík pomáha regulovať svalové napätie, čím zabraňuje vzniku kŕčov, ktoré by vám mohli poriadne skomplikovať plávanie či turistiku.

Výživné jedlo na dovolenke

Ďalším dôvodom, prečo je horčík dobré mať pri sebe na dovolenke, je jeho schopnosť zlepšovať kvalitu spánku. Po náročnom dni strávenom turistikou môže horčík pomôcť telu relaxovať a pripraviť sa na kvalitný odpočinok.

Napokon, horčík pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje zdravý krvný tlak, čo môže byť dôležité pre ľudí s rizikovými faktormi alebo existujúcimi zdravotnými stavmi.

Takže, či už idete na turistickú dovolenku alebo na relaxačný pobyt na pláži, horčík by mal byť pevnou súčasťou vášho cestovného balíčka.

Hydratácia je základ

Hydratácia je na dovolenke rovnako dôležitá ako v každodennom živote, možno dokonca ešte dôležitejšia vzhľadom na zmeny klímy a fyzickú aktivitu. Správna hydratácia pomáha udržiavať optimálne telesné a duševné funkcie, podporuje trávenie a pomáha v boji proti únave.

Pitný režim počas turistiky

Pri vysokých teplotách alebo intenzívnej fyzickej aktivite je potrebné piť ešte viac, aby sme kompenzovali zvýšené strácanie tekutín potením. Bez dostatočnej hydratácie riskujeme rôzne zdravotné problémy vrátane dehydratácie či úpalu, preto je dobré mať vždy po ruke dostatok vody.

Hygienické zásady a čistá voda pomôžu predísť črevným problémom

Črevné problémy sú častou nepríjemnosťou, ktorá môže narušiť radosť z dovolenky. Tieto problémy sú často spôsobené konzumáciou kontaminovanej vody alebo jedla. Našťastie, existuje niekoľko opatrení, ktoré môžete podniknúť, aby ste sa vyhli takýmto problémom.

  1. Filtrovanie vody: Ak nie ste istí kvalitou vody na mieste, kde sa nachádzate, je dobré mať so sebou prenosný vodný filter alebo tablety na čistenie vody. To môže byť obzvlášť dôležité, ak cestujete do krajín, kde kvalita vody nie je garantovaná.
  2. Pozor na to, čo jete: Vyhnite sa konzumácii jedla, ktoré bolo príliš dlho vystavené teplu alebo sa neuchovávalo v správnych podmienkach. Pri konzumácii ovocia a zeleniny sa uistite, že sú poriadne umyté.
  3. Dodržiavajte hygienické zásady: Dobrá osobná hygiena je kľúčová na predchádzanie črevným problémom. Uistite sa, že si umývate ruky pred jedlom a po návšteve toalety.

Dodržiavaním týchto jednoduchých opatrení môžete výrazne znížiť riziko črevných problémov a užiť si svoju dovolenku bez nepríjemných prekvapení.

Natieranie opalovacím krémom (UV ochrana)

Tip: Kam na dovolenku k vode na Slovensku

Navštívte zubára ešte pred cestou

Navštíviť zubára pred dovolenkou je veľmi užitočné a dokonca sa to dá považovať za nevyhnutnú súčasť prípravy na dovolenku.

Nepripravenosť na možné zdravotné problémy môže dovolenku značne pokaziť. Jedným z takýchto problémov môže byť neočakávaná bolesť zubov alebo zápal ďasien. Tie môžu byť nielen bolestivé, ale aj zložité a nákladné riešiť v cudzine, kde by ste museli prekonávať jazykové bariéry, alebo kde by ste nemali dôveru v miestne zdravotnícke služby.

Návšteva stomatológa pred dovolenkou zabezpečí, že potenciálne problémy, ktoré by mohli neskôr spôsobiť nepohodlie alebo bolesť, budú odhalené a ošetrené. Aj keď vás možno nič nebolí a nemáte žiadne problémy so zubami, predsa len je dobré si to nechať overiť odborníkom.

Čo si zbaliť na dovolenku, aby ste predišli zdravotným problémom? Zhrnutie na záver

Čo si zbaliť na dovolenku

Tu je niekoľko vecí, ktoré by ste mali zvážiť pri balení na dovolenku:

  • Cestovná lekárnička: Mala by obsahovať základné lieky a prvú pomoc, ako sú lieky na bolesti hlavy, črevné problémy, lieky proti hnačke, náplasti, antiseptiká na rany a možno aj lieky na alergiu.
  • Doplnky a vitamíny: Ako sme už spomenuli, horčík môže pomôcť pri prevencii svalových kŕčov a zlepšení spánku. Rovnako dôležité je mať dostatok vitamínov, najmä ak sa chystáte na miesto, kde môže byť prístup k čerstvému ovociu a zelenine obmedzený.
  • Vodný filter alebo tablety na čistenie vody: Ak idete do oblasti, kde kvalita vody môže byť spochybnená, je dobré mať možnosť čistenia vody.
  • Opaľovací krém s vysokým SPF faktorom a after-sun produkty: Tieto pomôžu chrániť vašu pokožku pred škodlivým slnečným žiarením a pomôžu pri liečení pokožky po slnku, ak dôjde k popáleniu.
  • Repelent proti hmyzu: V niektorých oblastiach môže byť hmyz nielen otravný, ale aj prenášačom chorôb. Repelent pomôže udržať hmyz na odstup.
  • Kontaktné informácie: Môže byť užitočné mať so sebou telefónne číslo na svojho lekára alebo poisťovňu. Môžete tiež zvážiť prevzatie informácií o najbližšom zdravotníckom zariadení na mieste svojej dovolenky.
  • Preventívne zdravotné kontroly: Pred cestou sa uistite, že ste absolvovali všetky potrebné zdravotné kontroly a očkovania.

Tieto tipy vám pomôžu byť pripravený na mnohé situácie, ktoré by mohli narušiť vašu dovolenku, a umožnia vám užívať si cestovanie bez stresu a obáv.

Zdroj obrázkov: Freepik.com

 

Chystáte si aj Vy na letnú dovolenku? Prežite ju tento rok na Slovensku.

  • Letný pobyt v Thermal Vadaš
    Letný pobyt v Thermal Vadaš
    3, 4, 7 alebo 10 nocí - 69.00 €/os/noc
    23.06.2024 – 31.08.2024
    bazén
    neobmedzený wellness
    polpenzia
    raňajky
    termálna voda
    vírivka
  • Letný wellness pobyt v Termáloch Malé Bielice
    Letný wellness pobyt v Termáloch Malé Bielice
    min. 2 noci - 66.30 €/os/noc
    01.07.2024 – 31.08.2024
    bazén
    neobmedzený wellness
    polpenzia
    sauna
    termálna voda
  • Liečebný pobyt Zdravie v Piešťanoch
    Liečebný pobyt Zdravie v Piešťanoch
    2 až 6 nocí - 84.00 €/os/noc
    25.02.2024 – 01.03.2025
    bazén
    masáž
    polpenzia
    procedúry
    sauna
    termálna voda
    vírivka
  • Permon All Inclusive pobyt s neobmedzeným wellness
    Permon All Inclusive pobyt s neobmedzeným wellness
    min 2 noci - 155.50 €/os/noc
    celoročne (okrem vybraných sviatkov)
    all inclusive
    bazén
    neobmedzený wellness
    plná penzia
    sauna
    vírivka
  • Rodinný wellness pobyt v Thermalparku Šírava
    Rodinný wellness pobyt v Thermalparku Šírava
    min. 2 noci - 67.80 €/os/noc
    celoročne
    bazén
    neobmedzený wellness
    polpenzia
    sauna
    termálna voda
    vírivka

Pozrite si ďalšie letné pobyty alebo všetky pobyty na Slovensku