Coffee Factory
Blog

Viete, na čo myslieť pri cestovaní s deťmi? Čo môžete urobiť pre ich pohodlie a, najmä, bezpečnosť?



16. 06. 2023

Viete, na čo myslieť pri cestovaní s deťmi? Čo môžete urobiť pre ich pohodlie a, najmä, bezpečnosť?

Image by pressfoto on Freepik

Tešíte sa na dovolenku? Konečne budete mať čas pre seba a svojich najbližších. Kým si však budete môcť užívať zaslúžený relax, musíte sa najskôr dostať do cieľa. Cestovanie s rodinou, najmä, ak máte malé deti, dá niekedy poriadne zabrať. A nezáleží na tom, či cestujete autom alebo lietadlom. Aby cesta bola čo najpohodlnejšia, je potrebné sa na ňu starostlivo pripraviť.

Pripravte sa aj na pobyt v dovolenkovej destinácii. Niekedy stačí drobná nepozornosť a dovolenka sa môže zmeniť na hotovú katastrofu. Osvojte si niektoré z našich tipov, v ktorých vám poradíme, ako sa pripraviť na cestu, aj to, ako sa správať na dovolenke, aby vás nič neprekvapilo.

Tip: Viete, ako sa pripraviť na dlhú cestu autom s deťmi?

Nezanedbajte prípravu

Byť pripravení je jedna z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby cestovanie s deťmi prebehlo hladko. Dobrá príprava vám pomôže ušetriť nejaký čas, peniaze aj stres z nepredvídateľných udalostí.

Urobte si prieskum

Každá destinácia má svoje unikátne čaro, no nie každé miesto je pre deti bezpečné. Predtým, ako sa rozhodnete pre ďalší rodinný výlet, urobte si prieskum miesta, ktoré plánujete navštíviť. Ak sa chystáte do zahraničia, zoznámte sa s cieľom, pozorne si pozrite okolie hotela, zaujímajte sa o mieru kriminality v danej oblasti.

Ak máte v rodine astmatika, alergika alebo dieťa, ktoré má špeciálne požiadavky na stravu, uistite sa, že ubytovacie zariadenie je pripravené na takýchto návštevníkov. Dokážu vám upraviť jedálniček a pripraviť špeciálne jedlo? Alebo je niekde v okolí reštaurácia, kde sa môžete stravovať? Dovolenková destinácia by mala vyhovieť všetkým požiadavkám a potrebám všetkých členov rodiny.

Posaďte sa s deťmi a poukazujte im, kam sa chystáte. Prstom na mape - a to doslova! - si prejdite uličky od hotela na pláž, k reštaurácii či na námestie. Dozrite, aby si mapu deti uložili do mobilu, nikdy neviete, kedy sa im zíde.

V neposlednom rade, samozrejme, si skontrolujte počasie. Je fajn vedieť, čo vás čaká, uľahčí vám to balenie. Myslite však na to, že počasie sa môže zmeniť z minúty na minútu, preto si vždy pribaľte niečo teplejšie.

Tip: Kam vyraziť na výlety s malými deťmi?

Autom alebo lietadlom

Lietadlom je to rýchlejšie, auto vám umožní urobiť si zastávku kedykoľvek budete chcieť. Zvážte, aký spôsob prepravy je najlepší. Ako sa dostanete z letiska do hotela? Je preprava zabezpečená ubytovacím zariadením alebo cestovnou kanceláriou?

Koľko trvá cesta autom? Tiež je rozhodujúce, či budete celú cestu šoférovať sami alebo sa budete striedať s partnerom. Cestu si starostlivo naplánujte. Skontrolujte platnosť diaľničnej známky a informujte sa, ako je to s parkovaním pri ubytovacom zariadení.

Tip. Viete, ako vyčistiť detskú autosedačku pre pohodlné a bezpečné cestovanie?

Poistite sa

Zverte starosť o nečakané udalosti poisťovni. Pred cestou si vybavte cestovné poistenie, ktoré môže kryť nielen zdravotné problémy, ale aj úrazy, poistenie zodpovednosti, poistenie batožiny a pod.

Trénujte si bezpečnosť

Ak doteraz nebol dôvod, aby sa vaše deti naučili základné identifikačné údaje, teraz je najvyšší čas. Trénujte s nimi, ako sa volajú, kde bývajú, ako sa volajú ich rodičia. Ak sú schopní zapamätať si vaše telefónne číslo, denne si ho spolu opakujte.

Vysvetlite im, kto sú dôveryhodní dospelí a komu sa radšej vyhýbať. Natrénujte si, čo robiť, ak by sa náhodou stratili. Môžu zostať stáť na mieste, aby ste ich ľahko našli. Funguje aj, keď si dohodnete nejaké miesto stretnutia, urobte tak hneď po príchode do destinácie, pri prechádzke do mesta alebo pri šantení na pláži. V poriadku bude, ak o pomoc požiadajú iných rodičov s malými deťmi.

 

Matka s dieťaťom

Fotka od prostooleh na Freepik

Pripravte si zoznam na balenie

Aj balenie môže byť bez stresu, ak si vopred pripravíte zoznam vecí a oblečenia, ktoré plánujete vziať so sebou. Vyvarujte sa tomu, aby ste do kufra napchali celý váš šatník. K baleniu pristupujte rozumne. Ak bežne vymeníte za týždeň dvoje nohavíc a dve sukne, ani na dovolenku vám netreba viac. Nezabudnite na oblečenie do každého počasia. Pri chystaní oblečenia pre deti sa riaďte počasím. V lete uprednostnite ľahké bavlnené tričká a krátke nohavice, na jeseň sa môžu hodiť aj detské pančuchy a nepremokavé bundy.

Niečo na zábavu počas cesty, nejaké občerstvenie a nápoje, a, samozrejme, lieky. Ak sa budete baliť do lietadla, skontrolujte pravidlá leteckej spoločnosti, čo sa príručnej batožiny týka.

Tip na lekárničku na cesty: Viete aké lieky si zbaliť na dovolenku?

Ak plánujete cestovať autom, nezabudnite skontrolovať aj povinnú výbavu. Na mušku si vezmite aj detskú autosedačku a skontrolujte všetky bezpečnostné prvky.

Skontrolujte doklady

Deti pri ceste do zahraničia potrebujú pas. Včas skontrolujte ich platnosť, aby sa vám dovolenka neoddialila kvôli neplatnosti dokladu. Cestovný pas sa občanovi po dovŕšení 16 rokov vydáva s platnosťou na 10 rokov, dieťaťu mladšiemu ako 16 rokov s platnosťou na 5 rokov a dieťaťu mladšiemu ako 6 rokov na 2 roky. Možno budete nútení cestovný pas obnoviť.

Skontrolujte platnosť cestovných pasov aj niekoľko týždňov pred dovolenkou. Štandardná doba, za ktorú sa dá pas vybaviť, je totiž 30 dní. Je možné ho získať aj do 10 pracovných dní alebo, dokonca, do 2 pracovných dní, za promptné vydanie si však priplatíte.

 

Plánovanie dovolenky s mapou

Fotka z Freepik

Tipy na cestovanie lietadlom

Každý spôsob prepravy sa spája s rizikom, že nie všetko vyjde podľa plánu. Aby ste čo najviac eliminovali riziká cestovania lietadlom, pozrite sa na naše tipy:

  • Počítajte s časom navyše. Bezpečnostná kontrola niečo trvá, najmä, ak cestujete s malými deťmi.
  • Pri bezpečnostnej kontrole budete nútení vyzliecť si vrchné oblečenie, preto deťom oblečte niečo, s čím si poradia aj sami.
  • Ak cestuje s batoľaťom, kočíka sa vzdávať nemusíte. Po bezpečnostnej kontrole ho môžete používať po celú dobu, čo strávite na letisku, potom sa kočík odkladá do batožinového priestoru.
  • Porozprávajte sa so svojimi deťmi o procese bezpečnostnej kontroly pred príchodom na letisko. Vysvetlite im, že tašky, ruksaky, ale aj bábiky sa musia vložiť do röntgenového prístroja, avšak vyjdú na druhej strane a budú im vrátené.
  • Rozprávajte sa o tom, ako sa na letisku správať. Upozornite ich na to, že akékoľvek poznámky tipu “V taške mám bombu", hoci sa myslia ako žart, môžu znamenať problémy. Okrem toho, že môžu zdržať celú rodinu, môžu tiež viesť k pokutám.
  • Požičajte si autosedačku alebo si prineste svoju vlastnú. Letecké spoločnosti zvyčajne umožnia rodinám priniesť si detskú autosedačku. Vníma sa ako ďalšia batožina a je zvyčajne oslobodená od poplatkov. Pred príchodom na letisko skontrolujte webovú stránku leteckej spoločnosti a zoznámte sa s pravidlami.
  • Pri cestovaní v lietadle je dieťa najlepšie chránené, ak je správne pripútané v autosedačke primeranej veku, hmotnosti a výške dieťaťa. Vhodné detské sedačky sú tie, ktoré majú na sebe špeciálne označenie.
  • Hoci letecké spoločnosti povoľujú prevoz detí vo veku do 2 rokov aj na kolenách rodiča, príp. opatrovníka, skúste preskúmať možnosti, ako zabezpečiť, aby každé dieťa malo svoje vlastné sedadlo. Ak nie je možné kúpiť letenku pre malé dieťa, hľadajte let, ktorý bude mať pravdepodobne prázdne miesta, kde by vaše dieťa mohlo sedieť v autosedačke.
  • Zbaľte si tašku hračiek a občerstvenia, aby ste dieťa zabavili počas letu.
  • Aby ste znížili typickú bolesť ucha z dôvodu zmeny tlaku počas zostupu, nech dieťa pije z fľaše alebo si na ten čas naplánujte dojčenie. Väčšie deti môžu žuť žuvačku alebo piť nápoj slamkou.
  • Často si umývajte ruky. Vezmite si so sebou dezinfekčný gél a obrúsky, aby ste predišli chorobám počas cestovania.
  • Pred letom s novorodencom alebo dieťaťom, ktoré má chronické problémy so srdcom alebo pľúcami, alebo má problémy s dýchacími cestami, sa poraďte so svojím pediatrom.

Tipy na cestovanie autom

Pre niekoho je niekoľkohodinové cestovanie autom hotová nočná mora, iný si túto jazdu užíva. Ako je to s vami? Aj na cestovanie s deťmi autom máme niekoľko odporúčaní:

  • Pred cestou starostlivo skontrolujte stav auta, hladiny kvapalín, nahustenie pneumatík, povinnú výbavu a pod. Nájdite si čas a auto pred cestou umyte.

Tip: Viete, ako správne umyť auto aby ste predĺžili jeho životnosť?

 

Cestovanie autom

Fotka od prostooleh na Freepik

  • Pokiaľ deti trpia nevoľnosťami, dajte im hodinu pred cestou vhodné lieky.
  • Pri malých deťoch si naplánujte štart na dobu ich spánku.
  • Vždy používajte autosedačku pre dojčatá a malé deti. Všetky dojčatá a batoľatá by mali jazdiť v autosedačke proti smeru jazdy tak dlho, ako je to možné, kým nedosiahnu najvyššiu hmotnosť alebo výšku povolenú výrobcom autosedačky. Keď vaše dieťa presiahne výškový alebo hmotnostný limit, malo by jazdiť v autosedačke v smere jazdy.
  • Všetky deti do výšky 150 cm by mali sedieť na zadnom sedadle.
  • Uistite sa, že každý cestujúci je pripútaný. Počas šoférovania nepoužívajte mobil, nejedzte a nepite, ak potrebujete, radšej zastavte na odpočívadle a urobte si prestávku. 
  • Deti sú na dlhej ceste často nepokojné alebo podráždené. Zamestnajte ich, upozornite ich na zaujímavé miesta na ceste. Zoberte so sebou hračky a hry alebo obľúbenú hudbu vhodnú aj na spievanie.
  • Naplánujte si prestávku približne každé dve hodiny.
  • Nikdy nenechávajte svoje dieťa v aute samé, ani na minútu. Teploty vo vnútri auta môžu v priebehu niekoľkých minút dosiahnuť smrteľnú úroveň.
  • Majte poruke náhradné oblečenie bez toho, aby ste museli vybaľovať polovicu auta. Majte dostatok dezinfekčných obrúskov na umývanie rúk, upratovanie neporiadku v aute a pod.
  • Vybavte okná tienidlami, aby deti boli dostatočne chránené pred slnkom. Dbajte, aby si deti obliekli voľné, pohodlné a priedušné oblečenie. Nepreháňajte to s klimatizáciou, ani s otvorenými okienkami. Rozdiel medzi teplotou vonku a vo vašom vozidle by nemal byť väčší ako 5°C.
  • Pripravte si na cestu dostatok tekutín, ideálna je čistá voda alebo jemne perlivá minerálka.
  • Skontrolujte autolekárničku. Obsah lekárničky by mal zodpovedať predpisom podľa vyhlášky MZ SR.
  • Pribaľte si dostatok reflexných viest. Bezpečnostný reflexný odev musí byť umiestnený v dosahu zo sedadla vodiča. Vestu majte poruke, aby ste sa k nej rýchlo dostali a nasadili si ju skôr, ako sa budete pohybovať po vozovke mimo vozidla.

Tip: Vete, koľko reflexných viest potrebujete mať v aute?

Batoľatá vs. tínedžeri

Výber dovolenky ovplyvňuje niekoľko faktorov. Aj keď sa zdá, že rozhodujúca je cena dovolenky, sú tu ďalšie faktory, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa pre daný koncept. Jedným z nich je aj vek vašich detí. Niečo iné potrebujú dojčatá, inú zábavu vyhľadávajú deti v tínedžerskom veku.

Kam s dojčatami

Cestovanie s malými drobcami môže byť skľučujúce. Rôzne obavy o to, ako deti zvládnu dlhú cestu, či vybraté ubytovacie zariadenie bude skutočne prispôsobené aj najmenším, aké bude počasie a pod., vás môžu vystresovať ešte predtým, ako si dovolenku zarezervujete.

Určite vám bude záležať na tom, aby pár dní niekde v cudzine nenarušilo spánkový režim vášho bábätka. Ak je to tak, hľadajte dovolenku v krajinách s podobným časovým pásmom. S deťmi vo veku do 2 rokov sa v mnohých ohľadoch cestuje najľahšie. Máloktoré deti v tomto veku vedia chodiť bez pomoci rodičov. Máte ich vo vaničke alebo kočíku a môžete ich vziať takmer kamkoľvek.

Určite im však dobre padne, ak ich z kočíka občas vyberiete. Pribaľte si mäkkú podložku, na ktorej by sa mohli váľať a naťahovať na trávniku niekde v tieni pod stromom. Vezmite im obľúbené hračky, deku, knižky, aby sa v cudzom svete necítili stratené.

Dieťa s cestovným kufrom

Fotka od prostooleh na Freepik

Kam s batoľatami

Je ťažké predpovedať, ako vaše batoľa zareaguje na zmenu prostredia. Väčšina však celkom podľahne vodnému parku alebo šanteniu na pláži. Stačí im vedierko a lopatka, vtedy z piesku vznikajú hotové architektonické diela.

Ak váš drobec miluje hojdanie v kočíku, prechádzky mestom môžu byť rovnako príjemné. Navštívte múzeá alebo zábavné parky, môžu byť zdrojom vizuálnej stimulácie a zaručene unavia aj tie najenergickejšie batoľatá.

Vyberajte letovisko, ktoré je priamo určené na dovolenku s deťmi. K dispozícii sú potom rôzne detské kútiky a kluby, detské bazény, animátori, ktorí pripravujú rôzne aktivity a zábavu pre deti.

Kam s deťmi v školskom veku

Deti v školskom veku sú veľmi zvedavé a rady sa zapájajú do rôznych rodinných aktivít. Takouto aktivitou je aj plánovanie dovolenky. Deti vám už dokážu povedať, kam by chceli ísť a čo by chceli robiť. Zvážte dovolenkové destinácie, kde môžu vaše mladšie deti objavovať novú kultúru, pamiatky a prírodu.

Rodinná dovolenka autom

Fotka od ASphotofamily on Freepik

Výlety do zábavného parku, vodné parky, jazda na bicykli, návšteva múzea, výlety loďou, to všetko sú skvelé nápady na aktivity počas pobytu. Ak ste pricestovali vlastným autom alebo ste si auto požičali po príjazde do krajiny, teraz ho môžete využiť na rôzne poznávacie výlety. Odporúčame zadovážiť si 8 vecí, ktoré by ste mali mať v aute, ak vozíte malé deti.

Pláž vyhráva aj v tomto prípade. Deti jednoducho milujú čľapkať sa vo vode, hrabať sa v piesku a objavovať nové miesta. Čím viac aktivity a dobrodružstva im poskytnete, tým lepšie.

Kam s tínedžermi

Tínedžerov fascinujú exotické miesta. Možno by ste mohli zvážiť niektoré adrenalínové aktivity. Môžu si vyskúšať šnorchlovanie alebo výlety s potápaním, na horách zas lyžovanie alebo snowboarding. Tí odvážnejší sa možno dajú na lezenie po skalách alebo bungy jumping.

Najlepší spôsob, ako udržať záujem tínedžerov, je nechať ich prevziať zodpovednosť za plánovanie určitej časti vašej dovolenky. Nech vám pomôžu s výberom aktivít, dokonca ich môžete nechať naplánovať jeden celý deň.

Dieťa s batožinou v aute

Fotka z Freepik

Ste v cieli - pozor na riziká

Bez ohľadu na to, či budete dovolenkovať na Slovensku, alebo sa chystáte do zahraničia, pravdepodobne strávite nejaký čas v cudzom svete. Kým sa vyberiete do mesta medzi ľudí, naučte svoje deti základné pravidlá.

Deti sú chvíľu tu, o chvíľu zas tam. Preto by ste mali svoje deti od útleho veku učiť, že sa majú držať blízko vás. Držte sa za ruky alebo dieťa naučte, aby sa držalo rúčky kočíka, ak má mladšieho súrodenca. Pripomeňte mu, že na rušných miestach by sa malo pohybovať tak, aby na vás videlo.

Niečo iné je, ak máte staršie deti, tu už sa žiada trochu slobody a voľnosti. Tínedžeri zas od vás očakávajú dôveru a podporu, pripravte sa na to, že možno budú mať svoje vlastné plány. Niektoré deti sú samostatnejšie viac, iné menej, prechádzku preto prispôsobte ich veku a povahe.

Na každom mieste, ktoré navštívite, upozornite deti na zamestnancov, nech si všímajú uniformy alebo menovky. Tiež na všetkých bezpečnostných pracovníkov, ktorých stretnete napríklad počas prechádzky. Je dobré vedieť, na koho sa môžu v prípade núdze obrátiť.

Rodina na dovolenke

Image by Freepik

Ak vás malé dieťa stratí z dohľadu, je predpoklad, že začne pobehať po okolí, a tak sa od vás vzdiali ešte viac. Zaveďte preto taktiku, že ak dieťa na vás nevidí, zostane stáť na mieste. Otáča sa okolo, aby vás vyhľadalo pohľadom, no z miesta sa nevzdiali. Ak vás ani po chvíli neuvidí, nech vyhľadá dôveryhodnú osobu, o ktorej sme písali vyššie, prípadne nech osloví inú mamičku s deťmi.

Ak ste sa na dovolenku pripravovali zodpovedne, vaše deti poznajú svoje meno aj vaše telefónne číslo. Teraz sa im to zíde. Funguje, ak dôveryhodnej osobe povedia: “Môžete mi pomôcť? Volám sa xxxxx. Moja mama sa volá xxxxx a toto je jej telefónne číslo xxxxx.”

Ďalšie jednoduché bezpečnostné tipy:

  • Oblečte svoje deti aj seba do pestrých farieb pri návšteve rušných miest. Uistite sa, že dieťa vie, čo máte oblečené.
  • Vyhnite sa návšteve týchto miest v kritických najrušnejších hodinách,
  • Ak je to možné, vezmite si so sebou na dovolenku ďalšiu pomoc, napríklad starú mamu alebo zodpovedného tínedžera.
  • Odfoťte svoju rodinu pri vchode do múzeí a zábavných parkov. Nielenže fotografia poslúži ako skvelá spomienka, budete mať tiež záber toho, čo má kto na sebe, pre prípad, že by sa dieťa stratilo. 

Na záver

Zodpovedne ste sa na dovolenku pripravili, pribalili ste hry a zábavné aktivity, a predsa vaše dieťa počas cesty plače? Jednoducho sa pripravte na to, že vaše dieťa sa aj napriek všetkému môže cítiť nepohodlne a môže byť nervózne. Môže mu byť horúco alebo, naopak, zima, sedí dlho v rovnakej pozícii, je hladné alebo smädné, alebo mu jednoducho chýba spánok.

Cestovanie s deťmi môže byť stresujúce. Tento stres však potom vyvážia všetky tie zážitky, ktoré vás čakajú v cieli. Dovolenka s rodinou je perfektný spôsob, ako utužiť vzájomné vzťahy, stráviť spolu istý čas a zažiť množstvo zábavy.

autor: Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov

Náš tip: Pobyty s deťmi na Slovensku

Rodinné pobyty s neobmedzeným wellness

  • Wellness pobyt v Jasnej pre turistov
    Wellness pobyt v Jasnej pre turistov
    min. 2 noci - 46.50 €/os/noc
    14.06.2024 – 19.12.2024
    bazén
    neobmedzený wellness
    raňajky
    sauna
    vírivka
  • Jesenný pobyt v Jasnej s neobmedzeným wellness
    Jesenný pobyt v Jasnej s neobmedzeným wellness
    2 až 7 nocí - 57.50 €/os/noc
    01.09.2024 – 19.12.2024
    bazén
    neobmedzený wellness
    polpenzia
    sauna
    vírivka
  • Relaxačný wellness pobyt v Slovenskom raji s masážou
    Relaxačný wellness pobyt v Slovenskom raji s masážou
    min. 2 noci - 58.00 €/os/noc
    02.01.2024 – 30.06.2024, 10.09.2024 – 17.12.2024
    bazén
    masáž
    neobmedzený wellness
    polpenzia
    sauna
    vírivka

Pozrite si všetky rodinné pobyty s deťmi na Slovensku >>